Антимонопольний комітет України та його територіальні органи в областях продовжують дослідження діяльності найбільших торговельних мереж, виробників продуктів харчування на предмет дотримання ними вимог законодавства про захист економічної конкуренції.
Антимонопольний комітет України надав 13 найбільшим торговельним мережам обов'язкові для розгляду рекомендації щодо зниження роздрібних цін на продовольчі товари до рівня, який існував до періоду підвищеного попиту. Попередній аналіз отриманої від торговельних мереж інформації засвідчив, що окремі торговельні мережі в питанні ціноутворення на окремі продовольчі товари допустили зростання роздрібних цін випереджальними темпами. Враховуючи суттєвий вплив торговельних мереж на ціноутворення, саме їх поведінка й підштовхнула до подальшого зростання цін по всій Україні.
На сьогодні є всі підстави для зниження роздрібних цін на основні продовольчі товари до рівня, що існував до періоду підвищеного попиту. Зокрема - через тенденцію, що спостерігається, до стабілізації офіційного курсу гривні до іноземних валют, а також зниження оптово-відпускних цін на продовольство і на пально-мастильні матеріали.
З метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції Антимонопольний комітет України надав обов'язкові для розгляду рекомендації 13 торговим мережам, а саме: ТОВ «ПАККО-холдинг», ТОВ «Фоззі-Фуд», ДчП «Фуршет Центр», ТОВ «Фудмаркет» ПІІ «Білла Україна», ТОВ «ЕКО», ТОВ «АТБ-маркет», ТОВ «Метро Кеш енд Керрі - Україна», ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет», ТОВ «Омега», ТОВ «Таврія Плюс», ТОВ «Таврія - В», ТОВ «ТМ «Барвінок», деякі з них здійснюють діяльність також на території Вінницької області.
Як повідомлялося раніше, за результатами проведених досліджень територіальними відділеннями Комітету вже надано рекомендації понад 200 суб’єктам господарювання.
Вінницьким обласним територіальним відділенням надані рекомендації 14 найбільшим виробникам хліба та хлібобулочних виробів на території області, 8 найбільшим за обсягами регіональним торговим мережам, 13 молокопереробним підприємствам, 42 хлібоприймальним підприємствам, 3 найбільшим за обсягами виробництва в регіоні виробникам борошна та 3 найбільшим за обсягами виробництва в регіоні виробникам олії.
На даний час в торговельних мережах регіону суттєво зменшився підвищений попит на продукти харчування довготривалого зберігання, відсутній дефіцит на продукти харчування, спостерігається тенденція по зменшенню цін на цукор, борошно.
Торгово-промисловою палатою України та Антимонопольним комітетом України розроблено проект Правил професійної етики у сфері взаємовідносин між торговельними мережами, що здійснюють свою діяльність з роздрібної торгівлі у неспеціалізованих магазинах переважно продовольчими товарами, та постачальниками. Дотримання виробниками і постачальниками зазначених Правил сприятиме підвищенню ефективності торгового та виробничого секторів економіки, стане реальним кроком до реформування економічних відносин та підвищить рівень захисту прав споживачів. Будемо вдячні за пропозиції та зауваження до проекту, який розміщено за адресою: http://www.ucci.org.ua/visti/ukr/news/2015/03/23/50_.shtml.