• A-
    A+

Чернівецьку міськраду зобов’язано унормувати вимоги до встановлення тимчасових споруд

Опубліковано 17 серпня 2023 року о 16:08

Адміністративна колегія Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 11 серпня 2023 року прийняла рішення №72/53-р/к, яким зобов’язала Чернівецьку міську раду привести у відповідність до законодавства вимоги, що висуваються до суб’єктів господарювання у частині отримання дозволу на встановлення та експлуатацію тимчасових споруд.

В межах здійснення повноважень у сфері формування та реалізації конкурентної політики, Південно-західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України здійснюючи контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції органами місцевого самоврядування в Чернівецькій області виявив ознаки порушення у діяльності Чернівецької міської ради.

Зокрема, Відділення встановило, що Чернівецька міська рада ухвалила рішення Чернівецької міської ради від 29.12.2014 №1475 «Про затвердження Положення про тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення літніх торгових майданчиків і тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Чернівці», містить ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та «Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (№244 від 21 жовтня 2011 року).

Водночас міськрада, всупереч Порядку вимагала від суб’єктів господарювання додаткові документи і довідки, а також - оплату за видавання паспорта прив’язки, що не передбачено чинним законодавством. При цьому своїм рішенням міськрада не затвердила строків розгляду та погодження документів, що ускладнює процедуру встановлення та експлуатацію тимчасових споруд. Це в свою чергу призводить до додаткових часових та фінансових втрат суб’єктів господарювання, зменшення їхніх прибутків, обмеження підприємницької ініціативи, а відтак, і до обмеження конкуренції.

З огляду на встановлені факти, Відділення надало Чернівецькій міській раді рекомендації від 08.07.2022 №72/02-рк/к привести зазначене Положення у відповідність до чинного законодавства. Надалі Відділення неодноразово зверталося до міськради із проханням надати інформацію щодо виконання рекомендацій, однак не отримало їх. Відповідно розпорядженням адміністративної колегії Південно-західного МТВ АМКУ від 05.05.2023 №72/46-рп/к було розпочато розгляд справи за ознаками вчинення Чернівецькою міською радою порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

Згідно з зібраними доводами та через невиконання наданих МТВ АМКУ рекомендацій, було прийнято рішення про визнання дій Чернівецької міської ради порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Міськраду зобов’язано у двомісячний строк з дня отримання цього рішення припинити порушення, про що повідомити Відділення з наданням копій підтверджуючих документів.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux