• A-
    A+

Почаївський ККП оштрафовано за встановлення неправомірних умов приєднання до мереж

Опубліковано 27 липня 2023 року о 14:32

Південно-західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило порушення законодавства про захист економічної конкуренції у діях Почаївського комбінату комунальних підприємств (м. Почаїв, Кременецького району Тернопільської області).

Здійснюючи постійний контроль за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на ринках у сфері водопостачання та водовідведення, зокрема, при наданні послуг з видачі технічних умов на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення, у діяльності Почаївського ККП було виявлено ознаки порушення. Розпорядженням адміністративної колегії Відділення від 3 лютого 2023 року № 72/12-рп/к розпочато розгляд справи № 72/10-23.

Під час збору та аналізу матеріалів справи Відділення встановило, що Почаївське ККП протягом проаналізованого періоду (2020-2022 років та січня-березня 2023 року) займало монопольне (домінуюче) становище на ринку послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в частині видачі технічних умов на приєднання до систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на території Почаєва.

Під час аналізу 28 копій технічних умов на приєднання, наданих Почаївським ККП, Відділенням було виявлено, що в усіх цих документах зазначено обов’язкову вимогу щодо наявності у споживача засобу обліку води з певним класом точності. Проте, чинними нормативно-правовими актами не передбачено обмежень класу точності для засобів вимірювальної техніки.

Таким чином, Почаївський ККП встановлював до споживачам необґрунтовані вимоги щодо наявності засобів обліку води певного класу для приєднання до мереж. Такі дії могли призвести до понесення споживачами додаткових витрат.

Рішенням адміністративної колегії Південно-західного МТВ АМКУ №72/49-р/к від 14 липня 2023 року визнано, що Почаївський комбінат комунальних підприємств, зловживаючи монопольним (домінуючим) становищем на ринку, вчинив порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що полягає у включенні в технічні умови на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення вимог встановлення лічильника води з визначеним класом точності надання зазначених послуг.


За вчинене порушення на Почаївський ККП накладено штраф у розмірі 957 гривень та зобов’язано припинити порушення.


Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux