• A-
    A+

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПІДТВЕРДИВ НЕДОБРОСОВІСНУ КОНКУРЕНЦІЮ В ДІЯХ ТОВ "ТЕРРА ФУД"

Опубліковано 08 грудня 2017 року о 14:53

Рівненський апеляційний господарський суд постановою від 28 листопада 2017 року у справі № 902/474/16 залишив без змін рішення господарського суду Вінницької області, яким було відмовлено в задоволенні позову ТОВ «Терра Фуд» про визнання недійсним та скасування рішення адмінколегії Відділення про визнання дій Товариства недобросовісною конкуренцією, застосування штрафних санкцій.

Як відомо, рішенням адмінколегії Відділення дії ТОВ «Терра Фуд» (Вінницька обл., місто Тульчин) визнано порушенням ст. 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, шляхом повідомлення невизначеному колу осіб неточних відомостей про продукт порівняно з аналогічним продуктом інших виробників, застосовано штрафні санкції 40 тис. грн

Товариство з вересня 2014 року по лютий 2015 року на упаковках Сиру твердого власного виробництва (сир твердий Російський 50 % 210г. ГОСТ, сир твердий Сметанковий 50 % 210 г., сир твердий Голандський 45 % 210г., сир твердий Російський 50 % циліндр 1х8 кг ГОСТ, сир твердий Російський 50 % напівциліндр 4х4 кг ГОСТ, сир твердий Російський 50 % циліндр 2х8 кг ГОСТ, сир твердий Сметанковий 50 % циліндр 2х8 кг ДСТУ, сир твердий Сметанковий 50 % брус 6х2,5 кг ДСТУ, сир твердий Голандський 45 % брус 3х5 кг ДСТУ, сир твердий Голандський 45 % брус 6х2,5 кг ДСТУ) розміщувало напис «ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНЕ 100 %».

Виробництво Сиру твердого в Україні регламентується державним стандартом: ДСТУ 6003:2008 "Сири тверді". Товариство виготовляє вказаний перелік сирів твердих згідно з ДСТУ 6003:2008 "Сири тверді" (6 найменувань) та ГОСТ 11041-88 (4 найменування сиру твердого Російського).

Натуральний продукт – поняття яке вказує собою на хімічну сполуку або величину, що виробляється живим організмом, зустрічається в природі. Природнім продуктом можна розглядати і такий, який може бути отриманий шляхом повного синтезу (хімічним синтезом комплексних органічних молекул з простіших частин, як правило, без допомоги біологічних процесів.

До складу сирів твердих входять складові, які виготовлені промисловим способом відповідно до вимог певних стандартів.

Під час розгляду справи проведено дослідження думки споживачів щодо поширення інформації на упаковках Сиру твердого з написом «ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНЕ 100 %» шляхом опитування 205 осіб у вигляді анкетування. У 73,2 % опитаних осіб поширена на упаковці Сиру твердого інформація з написом «ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНЕ 100 %» асоціюється з тим, що Сир твердий містить виключно натуральні складові та інші сири, виготовлені за ДСТУ 6003:2008 "Сири тверді", можуть бути не 100 % натуральні. Якщо б в магазині на полиці поруч з твердим сиром, на упаковці якого поширено інформацію «ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНЕ 100 %», лежали б інші тверді сири, виготовлені за аналогічним ДСТУ 6003:2008 "Сири тверді" та без позначення на упаковці «ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНЕ 100 %», то 61,4 % опитаних осіб надали б перевагу твердому сиру з написом «ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНЕ 100 %».

Інші виробники, які здійснюють виробництво сирів твердих згідно з зазначеними вище стандартами, не поширюють на упаковках інформацію «ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНЕ 100 %».

11 вересня 2017 року рішенням господарського суду Вінницької області було відмовлено в задоволення позову ТОВ «Терра Фуд» про визнання недійсним та скасування рішення адмінколегії Відділення від 31 березня 2016 року.

Постанова Рівненського апеляційного господарського суду набрала законної сили з дня її прийняття.

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux