• A-
    A+

АТ «Вінницяобленерго» виконало рекомендації Південно-західного МТВ АМКУ

Опубліковано 20 вересня 2023 року о 16:57

Акціонерне товариство «Вінницяобленерго» повідомило про виконання рекомендацій Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, що стосувалися нарахування споживачам необґрунтованої заборгованості. 

Раніше МТВ з’ясувало, що представники АТ «Вінницяобленерго» нарахувало одному зі споживачів заборгованість «за необліковану електричну енергію» у сумі 59890,45 грн. та мало намір припинити подальше постачання електричної енергії, оскільки перевірка його засобів обліку виявила, що пломби на засобах обліку «мають ознаки повторного навішування».

Нагадуємо, абзацом 1 пункту 8.4.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 № 312 передбачено, що факт пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факт втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки, крім випадків спрацювання індикаторів (фіксації індикаторами впливу фізичних полів), має бути підтверджений експертизою. До часу отримання оператором системи результатів цієї експертизи, товариство не мало права нараховувати обсяг та вартість необлікованої електричної енергії. 

Тому адміністративною колегією Відділення 17 липня 2023 року було надано рекомендації АТ «Вінницяобленерго» - вжити заходи спрямовані на запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. А саме, забезпечити в подальшому дотримання вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії. 

Листом від 17 серпня 2023 товариство повідомило Відділення, що на виконання рекомендацій ним прийнято розпорядження щодо дотримання вимог Правил роздрібного ринку електричної енергії. «Вінницяобленерго» також додало, що директори структурних одиниць електричних мереж зобов’язані вжити заходів для запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, а саме: не застосовувати до споживачів положення глави 8.4 розділу VIII згаданих Правил для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії до отримання результатів експертизи щодо факту пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факт втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки (крім випадків спрацювання індикаторів, фіксації індикаторами впливу фізичних полів). 

Таким чином, АТ «Вінницяобленерго» рекомендації Відділення виконало. Також МТВ АМКАУ не виявлено обставин, які б вказували на суттєве обмеження чи спотворення конкуренції та  завдання значних збитків окремим особам чи суспільству зазначеними діями АТ «Вінницяобленерго».  



Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux