• A-
    A+

Змова на торгах та неподання інформації: підприємства на Вінниччині оштрафовано одразу за два порушення

Опубліковано 02 жовтня 2023 року о 13:23

Адміністративна колегія Південно-західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України 29 вересня 2023 року визнала дії ПМП «А.С.В.» та ТОВ «БК «Планета центр» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що призвели до спотворення результатів торгів. Йдеться про закупівлі капітального ремонту покрівель будівель дошкільних навчальних закладів № 1 та №5 в місті Жмеринка Вінницької області (UА-2017-05-31-001181-b та UА-2017-05-31-001291-b). Торги, замовником яких було Управління освіти Жмеринської міської ради, проводилися протягом травня - червня 2017 року.

Розпорядженням адміністративної колегії Вінницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 24.12.2019 № 52/39-рп/к розпочато розгляд справи за ознаками вчинення порушення ПМП «А.С.В.» та ТОВ «БК «Планета центр».

Під час дослідження обставин цієї справи відповідачам було надіслано вимоги про надання інформації. Однак, ні ПМП «А.С.В.», ні ТОВ «БК «Планета центр» всупереч нормам п. 13 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» не надали на них відповідь у встановлений строк.

Відповідно, Відділенням було розпочато справи №72/40-20 та №72/41-20 за фактом неподання згаданими компаніями інформації на вимоги відповідно до норм чинного законодавства.

Водночас, за результатами дослідження матеріалів справи за ознаками вчинення відповідачами антиконкурентних узгоджених дій Відділення встановило факти, які могли свідчити про узгоджені дії учасників під час підготовки та участі в торгах. Це зокрема, синхронність їхніх дій, використання ними однакових ІР-адрес для надання пропозицій для участі торгах, наявність ідентичного дефекту на документах тощо.

Зважаючи на ці та інші факти адміністративна колегія Південно-західного МТВ АМКУ ухвалила рішення визнати порушенням дії ПМП «А.С.В.» та ТОВ «БК «Планета центр» у вигляді узгодження поведінки під час підготовки та участі у згаданих торгах.

За вчинення змови під час закупівлі на відповідачів накладено штрафи по 136 000 гривень на кожного.

Також, адміністративна колегія Відділення прийняла рішення про визнання порушенням дій ПМП «А.С.В.» та ТОВ «БК «Планета центр» у вигляді неподання інформації та наклала штраф у сумі 34 000 грн. на кожне підприємство.

Наголошуємо, що згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

З відповідними Зведеними відомостями щодо спотворення результатів торгів можна ознайомитися за цим посиланням на сайті АМКУ (постійно оновлюється).

Більше за темою

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux